Coaching

Voor wie is coaching geschikt?

Voor iedereen met stress- en spanningsklachten. Dit kan een burn out zijn. Iedereen die het gevoel heeft te leiden onder een teveel aan stress, wordt door goede coaching weerbaarder, authentieker en flexibeler. Een coachingstraject kan voorkomen dat iemand zich ziek meldt. Wanneer een medewerker al thuis zit door stress, moet je zo snel mogelijk starten met goede begeleiding. In het geval van stress en een mogelijke burn out loont het om er eerder bij te zijn. Hoe langer iemand al thuis zit, hoe langer ook de weg terug. 

Wat zijn symptomen van stress?

  • Concentratieproblemen
  • Slapeloosheid
  • Minder functioneren
  • Angstgevoelens
  • Snel boos zijn
  • Snel geirriteerd zijn
  • Moe of futloos
  • Overmatig piekeren
  • Fysieke klachten zoals spanningshoofdpijn en spierpijn
  • en meer. 

Tijdelijke stress is prima. Verhoogde spanning voor een belangrijke vergadering is zelfs nuttig. Zenuwachtig zijn voor een presentatie is heel normaal. In dit soort situaties maakt stress dat we zelfs beter functioneren. Stress en spanning worden een probleem wanneer het niet meer overgaat; wanneer ons zenuwstelsel niet meer rustig wordt. Wanneer ons zenuwstelsel de hele tijd actief blijft, kunnen we niet meer ontspannen. Na een paar maanden wordt dit problematisch. Dan gaan stress echt schade aanrichten. Het is tijd om er iets aan te doen.

Hoe gaan we te werk?

Ieder traject begint met het afstemmen van het doel van de coachee/ werknemer en het doel van de werkgever. Beiden hebben een belang in dit traject en deze maken we vooraf bespreekbaar, zodat alle verwachtingen duidelijk zijn.

Coaching werkt altijd doelgericht. Hoe wil je je straks voelen?
Tijdens het eerste gesprek maken we een plan hoe we daar gaan komen.

Tijdens de coachinggesprekken behandelen we theorie zodat je snapt waarom jij je voelt zoals je je voelt. We zoeken naar wat jij zelf doet om dat (onbewust) in stand te houden. We gaan onderzoeken waar jij wel controle hebt. En deze controle gaan we stap voor stap vergroten.

Slechts 20% van wat we doen en denken is bewust. Dus moeten we ook aan de slag met de andere 80%. Je kan jezelf, helaas, niet uit een burn out of overspannenheid denken. Dus gaan we op zoek naar bronnen. Een bron is iets dat jij doet wat jou wel helpt je doel te bereiken. Iets dat jij doet of denkt waar je je goed van gaat voelen. We werken steeds op het snijvlak van hetgeen je tegen houdt (je angst, je verdriet, je twijfels…) en datgene dat je kan laten groeien om los te komen en de levensenergie weer te laten stromen.

Steeds bespreken we of we op de goede weg zitten. Het streven in ieder traject is dat de coachee zelf de baas is en steeds meer de leiding neemt over het proces.

Hoe ziet een traject eruit?

Bij deze opzet gaan we er van uit dat de werkgever betrokken is. Uiteraard kan een traject ook door jouzelf worden aangegaan. Dan hoeven we niet met de werkgever af te stemmen.

  1. Intake
    In een gesprek met de coachee bespreken we de aard van de klachten en het verlangen naar hoe iemand zich wel wil voelen.
  2. Driegesprek
    Vervolgens stemmen we het plan af tussen werkgever – werknemer en coach. De werkgever krijgt ook een actieve rol in het traject, omdat er, vooral in het begin, iemand intern nodig is om mede de grenzen te bewaken.
  3. Coachingsgesprekken
    In de coachingsgesprekken gaan we aan de slag. Afwisselend werken we meer cognitief/ emotioneel en meer fysiek, om zowel mentale, emotionele, als fysieke weerbaarheid te vergroten.
  4. Afsluitend voeren we een gesprek met werkgever – werknemer en coach.

Hoe lang duurt een coachingstraject?

De duur van een traject is afhankelijk van de mate en duur van de overspannen periode. Er zijn 3 opties te onderscheiden.

  • Preventie traject
    Je werkt nog en bent fit en gezond en hebt beschikking over een gezond energiehuishouding. Een dergelijk traject gaat over het beantwoorden van levensvraagstukken, het verbeteren van effectiviteit of het vergroten van autonomie. In deze trajecten werken we volledig vanuit iemand zijn kracht.

Aantal sessies met coach: gem. 6

  • Hersteltraject
    Je bent nog niet of net wel uitgevallen door symptomen van langdurige stress. Je hebt echt verminderde energie reserves en zal deels moeten herstellen. In een dergelijk traject werken we eerst met het omgaan met grenzen en hersteloefeningen. Wanneer je weer weer fit bent, komen de vraagstukken van het preventie traject alsnog aan de orde. Wat maakte dat je uit viel en wat kan je daar aan doen?

Aantal sessies met coach: gem. 10

  • Burnouttraject
    Je bent al langdurig thuis en hebt geen energiereserves. Een dergelijk traject begint met heel voorzichtig de batterij laten herstellen. Dit gaat zonder begeleiding vaak mis, omdat je steeds weer over grenzen heen gaat en niet herstelt. Wanneer je na een aantal weken/ maanden weer de beschikking heeft over enige enrgie reserves, gaan we over tot het herstel traject en vervolgens de levensvraagstukken.

Aantal sessies met coach: gem. 20,
waarvan de eerste gesprekken frequent en kort zijn.

Maak een afspraak voor een vrijblijvend gesprek: 06 – 4250 7422.