Kerst vermoeidheid

Ook zo moe na de kerstdagen?

Dat is helemaal niet zo gek. Ook al was het voor de meesten onder ons een soberdere kerst, het kan nog steeds super vermoeiend zijn. Wat maakt deze Kerst zo vermoeiend?

Verwachtingen

De verwachtingen zijn vaak hoog: het eten moet lekker, het huis gezellig, misschien wel perfecte pakjes onder de boom. Hoge verwachtingen gaan gepaard met een hoger spanningsniveau. Dat merk je aan onrustiger slapen, een gespannen glimlach, misschien wel hoofdpijn. Hoge spanning in je lijf kost energie!

Teleurstellingen

Kerst (of oud en nieuw, of verjaardagen…) lopen bijna nooit precies zoals gepland. En die tegenvallers kunnen heel veel stress opleveren. Stress is vermoeiend.

Prikkels

Met de feestdagen krijgen we altijd veel (nieuwe) prikkels binnen. Een drukkere supermarkt, bezoek (ook al zijn het er naar 3!), muziek, een nieuw spel. Allemaal dingen die anders zijn dan onze routine. En veel prikkels is nou eenmaal vermoeiend.

Familie gedoe

Veel familiebezoek levert spanning op. Dat komt omdat er verwacht wordt dat we in onze ‘oude’ rol binnen het gezin terugvallen. Als jij altijd de vrolijke pias bent, vindt men het lastig als je een keer serieuzer wilt zijn. Als jij altijd maar doet wat anderen willen, zullen ze niet zomaar een ‘nee’ accepteren. En dat kan gaan wringen. Spanningen tijdens de feestdagen zijn heel vermoeiend.

“In veel families is het lastig echt jezelf te zijn, omdat je al zo lang gewend bent die ene versie te laten zien.”

De Lockdown

Laten we niet vergeten dat we dit jaar een bijzondere kerst hebben. Een week ervoor begon de tweede lockdown. Die lockdown alleen al geeft stress. En praktisch gooide die voor velen onder ons ook riet in het (Kerst) eten. Nog meer spanning, nog moeier.

COVID en het einde van 2020

We lopen al 9 maanden een hele lange, onduidelijke, steeds veranderende en enge marathon. De marathon van COVID. Veel mensen koppelen dat aan 2020. En kunnen niet wachten tot dit jaar eindelijk voorbij is. Hierdoor zet je je spanningsboog ook op deze tijd. En nu komt het moment dat je ‘in mag storten.’

Hoe kom je weer bij?

Hou je energieniveau in de gaten door het te benoemen net de kleuren van een stoplicht.

Liefst zit je in groen. Dan is er niks aan de hand.

Zit je in oranje? Bedenk dan waar jij energie van krijgt. Waarschijnlijk een combinatie van rust en ‘iets doen’. Wat dat laatste is, is voor iedereen anders. Maar jij weet dat van jezelf!

Zit je in rood, veeg dan je agenda echt even leeg. Pak echt rust. Net zolang tot je weer in oranje zit. Dan kan je weer gaan bouwen.

Hoe ziet rust er uit?

Alles kan binnen echte rust vallen, als je maar binnen je grenzen blijft. Ben je niet zo sportief, ga dan wandelen. Ben je een marathonloper, doe een hersteltraining. Dus wat je doet hangt af van wie je bent. Maar laat je grenzen even met rust, zodat ze kunnen herstellen.

Na genoeg rust ben je weer klaar voor een oud en nieuw feestje. Als je het een feestje kan noemen met drie bezoekers natuurlijk.

Meer weten over stress, burn out en het herstel, schrijf je dan in voor de gratis lezing op woensdag 13 januari om 19:30.

Plaats een reactie