Muizenstapjes

Hoe bereik je duurzame verandering in jouw leven?

Ik schrijf vaak over muizenstapjes. Maak het zo klein mogelijk. Nog veel kleiner dan je denkt. Als je echt je leven wilt veranderen, dan begin je met iets dat zo klein is dat je niet kan geloven dat het iets uit gaat maken. Maar het tegenovergestelde is waar. Als jij je muizenstap 30 dagen vol houdt, dan verzeker ik je dat je een groot begin heb gemaakt voor het veranderen van je leven!

Ons brein is opgebouwd uit allemaal verbindingen. En iedere verbinding is gelegd door iets wat wij gedaan en geleerd hebben. Iedere keer dat je hetzelfde doet, leg je weer een lijntje. En zo ontstaat automatisch gedrag. Daarom is autorijden in het begin heel ingewikkeld en later heel makkelijk. Het gaat als vanzelf.

Dat geldt ook voor al ons andere gedrag. Het gaat bijna allemaal automatisch. Je denkt er niet over na. Honger, je pakt chips. Je moet iets moeilijks beginnen, je scrolt nog even op Facebook. Je moet een lastig telefoontje plegen, je stelt het net zo lang uit tot het die dag niet meer gaat. Je voelt je moe, je gaat Netflix kijken. We zijn zo gewend de dingen steeds op dezelfde manier te doen, dat het gewoon vanzelf gaat.

Maar ondertussen voel je je al langere tijd niet op je best. Je bent niet fit. Je kan je niet goed concentreren. De flow is er uit.

Je weet dat je meer te bieden hebt dan dit. Je weet ook dat je meer uit het leven wilt halen. En als je echt eerlijk bent, weet je ook dat talenten hebt waar de wereld wel degelijk op zit te wachten.

Door je leven niet vol te leven, doe je jezelf en ook de wereld te kort. Het roer moet dus om.

Maar dan in muizenstapjes….

Waarom dieten niet werken.

De meeste dieten verwachten een heel ander eetpatroon dat dat jij gewend bent. Het vraagt om veel planning voor de boodschappen, nieuwe recepten maken, minder eten en waarschijnlijk honger hebben. Dat is nogal wat om in een keer voor elkaar te krijgen. De eerste week lukt het goed. Je voelt je gemotiveerd en sterk. Dan komt de eerste dag dat de motivatie even ontbreekt. En dan, omdat dat roti voelt, ga je waarschijnlijk de fout in. Op zich nog niets mis mee. Maar onze gedachten gaan er mee aan de haal. “Zie je wel, het werkt voor mij toch niet.” of “Het komt nu ook niet uit…” Jouw brein gaat allemaal excuses bedenken waarom het inderdaad een goed idee is om te stoppen. Het komt volledig in de weerstand.

Want ons brein wil maar 1 ding: dat de dingen blijven zoals ze waren. Want dat is lekker veilig.

“Discipline is het antigif tegen alle patronen die wij in ons leven hebben ontwikkeld om maar niet succesvol, blij en vol levensvreugde te zijn..”

Hoe dan wel?

Als je je leven echt anders wilt inrichten, moet je dat zo doen, dat je je brein kan blijven geruststellen dat het goed komt. Dat je weet wat je aan het doen bent en dat het echt beter is voor jou (en je brein). En dat lukt met een muizenstapje. Iets kleins. Dat je 30 dagen lang vol houdt, zonder ook maar een dag over te slaan.

Is jouw doel om je fitter en gezonder te voelen? Bedenk dan 1 ding dat je iedere dag gaat doen om je direct een beetje gezonder en fitter te voelen. Iets heel kleins. Bijvoorbeeld: drink bij het opstaan een glas water. Of bereid iedere dag een gezond ontbijtje voor jezelf. Of wandel iedere ochtend 5 minuten, voor je aan het werk gaat. Iets makkelijks, iets simpels, waar je wel dat goeie gevoel van krijgt.

Jezelf weer leren vertrouwen.

Ondertussen ben je al zoveel dingen begonnen, die je uiteindelijk niet hebt volgehouden of afgemaakt. En daarom is jouw brein waarschijnlijk wat sceptisch over een nieuwe poging. Deze methode van muizenstapjes gaat in eerste instantie meer over jezelf weer leren vertrouwen. Stapje voor stapje vertel je jezelf en je brein dat je jezelf dit keer wel serieus neemt. Zo serieus zelfs, dat je bereid bent er heel lang over te doen. Ook omdat je weet dat het een pad voor het leven is. Ten volste leven houdt namelijk nooit op! Of het nou om gezondheid gaat, of om excelleren, uiteindelijk gaat het om leven in volle bewustzijn. En dat is een pad voor het leven.

Discipline als liefde voor jezelf!

Ook bij muizenstapjes zal de weerstand opspelen. Je brein wil nou eenmaal niet veranderen. En dus zal je niet iedere dag gemotiveerd zijn. Dat is niet erg. Daar komt discipline om de hoek kijken. Discipline heeft een slechte reputatie gekregen. Het wordt voornamelijk gelinked aan het verschijnsel van doorwerken tot je erbij neervalt. En aan dingen doen die je helemaal niet wilt. En veel van ons krijgen een slecht gevoel als ze niet gedisciplineerd genoeg zijn.

Discipline is niet de strenge schoolmeester die met een stuk hout achter je aanloopt. Klaar om je te slaan, iedere keer als je ergens mee stopt. Discipline is de lieve moeder, die je vol liefde aankijkt en tegen je zegt dat het okay is om voor jezelf te kiezen en te zorgen. Die zegt dat de wereld wel degelijk op je zit te wachten. Discipline is het antigif tegen alle patronen die wij in ons leven hebben ontwikkeld om maar niet succesvol, blij en vol levensvreugde te hoeven te zijn.

En het allermooiste van deze vorm van discipline is dat het helemaal niet naar voelt. En dat je hem maar heel even nodig hebt. Want voor je het weet zit je weer in flow!

Wil jij ook weer vol gaan leven en flow ervaren? Schrijf je dan in voor de gratis lezen: Een pad naar een meer ontspannen leven!

Plaats een reactie