Wat te doen tegen stress?

Heb je al lang een gevoel van stress in je leven? Heb je er last van? Bijvoorbeeld doordat je er niet meer van slaapt, of omdat het fysieke klachten geeft? Of misschien voel je je er wel erg ongelukkig door. Dan wordt het tijd om eens goed naar je stress te kijken.

Bronnen van stress

Wat is de oorzaak van jouw stress? Als de stress langdurig veroorzaakt wordt door een externe bron, zoals een geweldadige situatie thuis of een baan die structureel te veel van je vraagt, dan kan het zijn dat je die omstandigheden zal moeten ontvluchten.

Maar vaak hebben wij zelf wel degelijk een aandeel in het ontstaan van onze stress. De manier waarop wij het leven leiden en hoe wij onze relaties vormgeven kunnen een grote bron van stress zijn. WIl jij het iedereen altijd naar de zin maken? Dan zal dat uiteindelijk leiden tot stress. Enerzijds omdat je heel hard moet blijven werken om het iedereen naar de zin te maken. Anderzijds omdat je er achter gaat komen dat het waarschijnlijk nooit helemaal lukt. Dat alleen is een bron van stress. Maar de stress wordt ook verhoogd omdat je steeds minder zal doen wat goed is voor jouzelf, omdat anderen altijd voorop staan. Dit wordt een impasse, je kan niet aan alle wensen en eisen voldoen, en dan ontstaat er stress.

Een ander voorbeeld zijn mensen die geloven dat ze altijd heel hard moeten werken om waardig te zijn. Altijd maar ‘knallen’. Hele lange dagen maken, niet om hulp vragen, en nooit eens ruimte pakken voor ontspanning. Je hoofd zegt je dat door moet gaan, maar je lijf zal op een gegeven moment moeten rusten. Er ontstaat een impasse. En deze impasse ervaar je als stress.

Ieder persoonlijkheidstype is op zijn eigen manier gevoelig voor stress. Het is belangrijk te snappen hoe jijzelf in elkaar zit om vat te kunnen krijgen op jouw groeiende gevoel van stress.

Bronnen van ontspanning

Stress zelf is niet altijd slecht. Als er maar genoeg ontspanning tegenover staat. Iedereen heeft zijn eigen bronnen van ontspanning. Wat zijn die van jou?

Slaap is voor iedereen belangrijk. Ga op tijd naar bed. Probeer 7 tot 9 uur slaap te pakken per nacht. Maak je kamer donker en laat je telefoon in de woonkamer.

De natuur heeft op iedereen een ontspannende werking. Een dagelijkse, korte wandeling verbetert binnen een paar weken al je immuunsysteem. Dat komt omdat het de achtergebleven adrenaline en cortisol doet verwerken.

Bewegen werkt goed. Sporten heeft een ontspannende werking. Echter, sommigen van ons slaan hierin door en dat wordt het een bron van stress. Na sport moet je wel je ontspanning pakken!

Gezond eten.

Hobbies! Doe wat je leuk vindt.

Sociale contacten. Ons zenuwstelsel stemt zich altijd af op de ander. Zoek mensen op die zelf ontspannen zijn en het zal jou helpen te ontspannen.

Lol maken! Niks ontspant zo goed als een goede lachbui.

Wat als ontspannen niet meer lukt

Als je alle ‘gewone’ dingen doet om te ontspannen, maar het lukt niet meer, dan kan het zijn dat je stressysteem uit balans is geraakt. Dit gebeurt wanneer we langdurig onder te grote stress leven. Door een structureel teveel aan stresshormonen in je lijf, lukt het ontspannen niet meer.

Neem dan contact op voor een vrijblijvend advies op maat.
Of schrijf je in voor de gratis lezing: burn out, nu ben ik het zat!

Plaats een reactie