Je voelt je al een tijd niet goed. Minder energie en andere, vaak vage, klachten. De dokter heeft misschien het woord burn out genoemd. Maar is dat zo? Of ben je misschien overspannen?
Een van de symptomen van een burn out is dat je een (tijdelijke) ongezonde energie huishouding hebt. Hieronder staan drie plaatjes: Een gezonde energiehuishouding, een overspannen energiehuishouding en een burn out energie huishouding.
Wat je ziet:
De grafiekjes gaan over ervaren energie, dus hoe jij je voelt. Soms heb je het gevoel dat je 100% energie te geven hebt. Soms 50% omdat je erg moe bent en soms wel 150% omdat je er gemotiveerd en enthousiast bent. De hoeveelheid energie die je te geven hebt varieert per dag, per uur, per maand.
Gezonde energie huishouding
Bij een gezonde energiehuishouding hebben wij steeds rond de 100% energie te geven. Soms is het wat meer, soms is het wat minder. We geven niet alleen energie, van veel dingen krijgen we ook energie. En als we veel energie hebben verbruikt, dan moeten we rusten. Als onze energiehuishouding in balans is, betekent dat dat we goed met onze energie omgaan. We geven wat we te geven hebben, we zorgen dat we energie krijgen en dat we op tijd herstellen als we moe zijn. Dit alle geldt voor zowel mentale als fysieke energie. Bij een gezonde energiehuishouding schommelen wij dus steeds in en om de groene strook.
Overspannen energie huishouding
Geef jij altijd alles? Zet jij je voor meer dan 100% in bij alles wat je doet? Je kickt er misschien ook wel op dat je zoveel ballen tegelijk in de lucht kunt houden. Je geeft eigenlijk de hele tijd meer dan dat je te geven hebt. Je zit de hele tijd in de hoge orange. Maar waarom voel je dat dan niet? Omdat je de hele tijd een kick krijgt. En deze kick geeft een vorm van adrenaline, het stress hormoon. Deze kick geeft ook endorfine, het gelukshormoon en daarom voelt het zo lekker. Maar door de kick steeds heb je niet door dat je ondertussen ook moe bent geworden. Dit kan je heel lang vol houden. Sommige mensen wel hun hele leven.
Voor veel komt er een ‘stank voor dank’ moment. Bijvoorbeeld als je na jaren hard werken wordt ontslagen. Of als je na steeds weer voor je relatie te zijn gegaan toch aan de kant gezet wordt. Of als je alles voor je familie doet en zij opeens iets zonder jou organiseren. Voor iedereen is de aanleiding anders…. maar je breekt. En je stort even helemaal in. Je bent boos, verdrietig en daarna voel je hoe moe je bent.
Burn out energie huishouding
Bij een burn out is het verval langzamer. Door langere tijd teveel stress te hebben gehad, wordt het hormoon cortisol teveel aangemaakt. Cortisol heeft allemaal nare effecten. Je blijft alert en kan je niet echt ontspannen. Slaap raakt hierdoor verstoort. Je krijgt een kort lontje. Je krijgt concentratieproblemen. Je kan fysieke klachten krijgen, zoals hoofdpijn en darmklachten. Teveel cortizol holt je uit. Tot het punt dat je batterij echt stuk gaat. Je kan het vergelijken met een telefoonbatterij die opeens bij het minste of geringste leegloopt. Als je burn out bent, moet je zelf herstellen, maar ook je batterij. Het is een dubbele taak die vaak lang duurt.
Wat doe je bij een ongezonde energiehuishouding?
Hoe je je energiehuishouding gezond houdt, lees je hier: Wat te doen tegen stress?
Als je denkt dat je energiehuishouding al niet meer gezond is, schrijf je dan in voor de gratis lezing: burn out, nu ben ik het zat!
Of neem contact op voor een vrijblijvend persoonlijk advies.